Inleiding tot desktop beveiliging

Ver weg de meeste problemen met computers worden veroorzaakt door de gebruikers binnen het netwerk. Desktopbeveiliging beperkt de mogelijkheden van individuele gebruikers binnen het netwerk.
Computers zijn leuk en mensen nieuwsgierig dus zijn er maar weinig mensen die de verleiding kunnen weerstaan om eens rond te kijken in hun computer. Het instellen van een ander bureaublad, of even dat handige programmaatje installeren... Activiteiten die naast ten kosten gaan van de productiviteit ook ertoe kunnen leiden dat een computer of zelfs een heel netwerk crasht.


Onervaren gebruikers die op onderzoek uitgaan binnen een besturingssysteem leidt al snel tot problemen. Zo kunnen programma's niet meer functioneren zoals verwacht of kan de gebruiker opeens niet meer printen doordat hij of zij de instelling ervan heeft veranderd. Natuurlijk kunt u dan dit probleem laten verhelpen en uw medewerkers waarschuwen zich enkel bezig te houden met bedrijfsactiviteiten, veel beter is uw desktop beleid zo organiseren dat gebruikers deze acties niet kunnen uitvoeren.

Microsoft beidt in zijn server edities mogelijkheden om centraal de autoriteit van een gebruiker in het netwerk te beheren. Zo kunt u aan de hand van de functies van uw werknemer bepalen wat zij wel en niet op hun desktop systeem kunnen uitvoeren. Zo kan de desktop van de gebruiker ontdaan worden van beheerdersfuncties waardoor gebruikers geen mogelijkheid meer hebben eigenhandig instellingen aan hun systeem te wijzigen. U kunt daarbij zelf bepalen hoe streng u uw beleid wilt doorvoeren.